نشست فنی میان ادارات مربوطه امارت اسلامی، هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان «یوناما» و نهادهای بینالمللی فعال در زمینه مهاجران و بیجاشدگان، بهریاست مولوی عبدالکبیر، وزیر امور مهاجرین و عودتکنندگان، برگزار شد.
مولوی عبدالکبیر در این نشست ابراز امیدواری کرده که این گونه نشستها به یافتن راهحل برای مشکلات مهاجران و بیجاشدگان داخلی در افغانستان کمک کند.
او با اشاره به اینکه میلیونها افغان در نتیجه چندین دهه درگیری و ناآرامی بیجا شده یا مجبور به ترک خانههایشان شدهاند، بر لزوم توجه جدی جامعه جهانی به این مساله تأکید کرد.
مولوی عبدالکبیر با انتقاد از اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان، خشونت علیه آنان را غیرقابل تحمل خوانده و این عملکرد را عامل نفرت بین دو ملت دانسته است.
وزیر مهاجرین بر اهمیت هماهنگی کمکهای سازمانهای بینالمللی با نهادهای امارت اسلامی تأکید کرده است.
او همچنان گفته است: «سازمانهای کمکرسان باید تمرکز خود را بر کمک به مهاجران و بیجاشدگان داخلی در افغانستان معطوف سازند.»
وزیر امور مهاجرین بیکاری و فقر را از جمله میراثهای بهجا مانده برای امارت اسلامی دانسته و تصریح کرده که این چالشها تأثیرات منفی گستردهای بر جامعه گذاشته است.
مولوی عبدالکبیر خواهان حمایت بینالمللی در زمینه ادغام مجدد مهاجران در جامعه، ارائه تسهیلات، حل مشکلات اساسی و بازسازی سرپناه آنها شد.
در این نشست، آقای اندریکا راتوته، معاون هیأت یوناما، معلوماتی درباره کمکهای ارائهشده در سال گذشته و سال جاری توسط سازمان ملل و نهادهای دیگر را ارائه کرد.
او گفته است: «نزدیک به ۸۰ هزار مهاجر از اواخر سال ۲۰۲۳ میلادی از پاکستان به افغانستان بازگشتهاند.»
راتوته ضمن ارائه گزارشی از میزان کمکهای ارائهشده، اعلام کرد که سازمان ملل و سایر نهادهای مرتبط در سال گذشته مبلغ ۱۸۳ میلیون دالر را به کمکهای بشردوستانه اختصاص دادهاند و به ادامه این کمکها نیز متعهد اند.
در ادامه نشست، نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد و برخی دیگر از سازمانهای بشردوستانه بینالمللی، برنامهها و فعالیتهای خود را به اشتراک گذاشتند.
در پایان، نمایندگان وزارتهای صحتعامه، اقتصاد، زراعت، معارف، شهرسازی و مسکن، احیا و انکشاف دهات، کار و امور اجتماعی، هلال احمر، اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث طبیعی و اداره ملی احصائیه، گزارشی از خدمات ارائهشده به مهاجران افغان را ارائه کرده و بر لزوم هماهنگی و تبادله معلومات با نهادهای بینالمللی تأکید کردند.