ژوندۍ
ژوندۍ
spot_img

وروستی خبرونه

وزارت معادن و پترولیم: طی سال گذشته ۷۸ قیراط زمرد به ارزش ۵.۵ میلیون دالر به فروش رسیده است

وزارت معادن و پترولیم امروز (شنبه، ۳۱ سنبله ) سال ۱۴۰۳ خورشیدی، در برنامه‌ای تشریح دست‌آوردهای یک‌ساله ادارات امارتی، طی کنفرانس خبری در مرکز اطلاعات و رسانه‌های حکومت گزارش اقدامات یک سال گذشته خود را ارائه کرد.

مسوولان این وزارت اعلام کردند که سروی ۶۴۷ ساحه معدنی در ۲۸ ولایت، دیجیتل‌سازی نقشه‌های جیولوجیکی به مقیاست دوهزار، پنج‌هزار، ۱۰ هزار، ۲۵ هزار و ۵۰ هزار، و ایجاد فرصت‌های شغلی از اجراات مهم این وزارت طی سال گذشته است.

مسوولان بیان کردند، ۸۰ قرارداد معادن با مقایس کوچک با سرمایه‌گذاران داخلی عقد شده است و قرارداد ۱۰ معادن به مقیاس کوچک نیز لغو شده است.

به گفته این مسوولان، این وزارت معادن هم اکنون ۱۶۷ قرارداد فعال معادن کوچک به ارزش حدود ۱۰ میلیارد افغانی داشته که از این رهگذر برای هزاران تن به‌گونه مستقیم و غیر مستقیم فرصت‌های شغلی فراهم شده است.

مسوولان این وزارت اظهار کردند، در جریان یک سال گذشته، این وزارت ۵۲ جواز پروسس منرال‌ها را به شرکت‌های متقاضی صادر کرده است.

به گفته این وزارت، طرزالعمل طی مراحل و استخراج قانونی سنگ‌های قیمتی ترتیب شده و طی سه سال اخیر از استخراج غیر قانونی و قاچاق سنګ‌های قیمتی نیز جلوگیری شده است.

مسوولان در این برنامه گفتند، طی یک سال اخیر، حدود یک‌هزار و ۷۰۰ ساحات معدن زمرد در ولایت پنجشیر سروی و تثبیت شده است و برای استخراج قانونی آن ۵۷۵ اجازه نامه صادر شده که از این رهگذر برای ۱۵ هزار تن فرصت‌های شغلی ایجاد شده است.

مسوولان تصریح کردند، سال گذشته، حدود ۷۸ هزار قیراط زمرد به ارزش حدود ۵.۵ میلیون دالر از طریق دواطلبی آزاد به سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به فروش رسیده است.

بربنیاد آمار این وزارت، در جریان یک سال اخیر، قرار ۱۳ معادن با مقیاس بزرگ در ولایت‌های هرات، تخار، غور، پروان، کابل، بغلان، فاریاب و ننگرهار به امضا شده که از این رهگذر برای هزاران تن فرصت‌های شغلی ایجاد شده است.

به گفته این وزارت، هم اکنون ۱۲ پروژه مهم در ولایت‌های غور، بدخشان، پنجشیر، کندهار، غزنی، لوگر، جوزجان، کندز و فاریاب تحت کار بوده و تدابیر لازم برای آغاز شماری از پروژه‌های مهم دیگر نیز در ولایت‌های غور، بادغیس، میدان وردک، هرات، پروان، بامیان، کاپیسا و ننگرهار اتخاذ شده است.

افزون بر آن، قرارداد ۱۴ کیلومتر مربع معدن نمک در ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب به ارزش مجموعی مبلغ ۲۴ میلیون دالر برای مدت ۱۵ سال و همچنان معدن نمک سنگی ولایت تخار به ارزش مجموعی حدود ۵۰۰ میلیون افغانی با شرکت‌های داخلی عقد شده است.

مسوولان ذکر کردند، روند استخراج مواد نفتی از ۲۱ ساحه در مربوطات قشقری، انگوت و آق دریا جریان داشته که روزانه مجموعاً حدود یک‌هزار و ۳۰۰ تن نفت خام از این ساحات استخراج شده و به تعداد سه‌هزار تن به صورت مستقیم و غیر مستقیم در این عرصه مصروف کار هستند.

به همین منوال، این وزارت قرارداد حفاری چاه‌های شماره ۳۳ و ۳۵ را به منظور انکشاف منابع گازی در ساحه یتیم تاق ولایت جوزجان با یک شرکت ترکی نیز به امضا رسانده است.

هم‌چنان قانون معادن، قانون هایدرو کاربن‌ها و قانون استملاک پروژه تاپی ترتیب و غرض بازنگری و توشیح به مراجع ذیصلاح ارسال شده است.

به همین ترتیب، کار روی ترتیب ۴۱ طرزالعمل جریان داشته که از این جمله، ۱۵ طرزالعمل ترتیب، ۴ طرزالعمل تحت کار و متباقی ۲۲ طرزالعمل در پلان می‌باشد.

مسوولان خاطر نشان کردند، سال گذشته این وزارت به منظور تنظیم و پیشبرد بهتر امور، به تعداد هشت تفاهم‌نامه همکاری را با نهادهای داخلی و خارجی به امضا رسانده است.

برمبنای معلومات، سروی معادن و زمینه‌سازی برای جلب بیشتر سرمایه‌گذاری، اعلان و داوطلبی معادن به مقیاس کوچک و بزرگ، نهایی‌سازی اسناد تقنینی، زمینه‌سازی برای تحقق پروژه‌های بزرگ ملی و زیربنایی در کشور و انکشاف سیستم‌ها از اولویت‌های مبرم این وزارت طی سال جاری است.