ژوندۍ
ژوندۍ
spot_img

وروستی خبرونه

ولنتاین یا روز عاشقان چیست و آیا در فرهنگ افغانی جادارد؟

ولنتاین که به‌باور طرف‌داران آن به‌عنوان روز عاشقان یا عشاق یاد می‌شود.

طرف‌داران ولنتاین از این روز در ۱۴ فبروری که مصادف به ۲۵ دلو است همه‌ساله تجلیل می‌کنند.

مبدأ این‌روز ریشه‌ای عمیق تاریخی و افسانه‌های گوناگون را به‌دنبال دارد که به دوران روم باستان می‌رسد.

ولنتاین ریشه در فرهنگ مسیحی دارد که نام خود را از یک راهب گرفته است.

موضوعی‌که در جامعه‌های مذهبی و سنتی فحشا و مسایل ناپسند و غیر اخلاقی را مروج کرده است.

پوهندوی عبدالولی عالمی، استاد پوهنتون کابل در پیوند به تجلیل از این‌روز می‌گوید، “کتله کوچکی از جوانان که زیر تأثیر فرهنگ غربی قرار داشتند این‌روز را تجلیل می‌کردند، این روز نه در فرهنگ ما وجود دارد و نه در گذشته تجلیل می‌شد و نه اکنون تجلیل می‌شود. “

ولنتاین اما در افغانستان از چه زمانی و چگونه راه پیدا کرد؟

از آن‌جاکه در دوران بیست‌سال اشغال افغانستان از هیچ نوع تهاجم خارجی‌ها خالی نماند، ولنتاین نیز به‌عنوان یکی از تهاجم‌های فرهنگی بر فرهنگ مردم افغانستان سایه افگند و جوانان کشور را با تقلید کورکورانه شکار خود کرد.

از روز ولنتاین در گذشته در شماری از ولایت‌های کشور به‌ویژه کابل با مراسمی خاصی تجلیل می‌شد و پسران و دخترانی‌که زیر نام عاشقی با هم رابطه نامشروع را برقرار کرده‌بودند این روز را بهانه قرار داده و پسران برای دختران گل هدیه می‌دادند.

موردی‌که غرایض جنسی و خواهشات نفسانی در عقب آن قرار داشت و در بسیاری از موارد به عزت و آب‌روی دختران لتمه وارد می‌شد.

این‌‌که دین مقدس اسلام چه دیدگاهی بر انجام چنین رسم‌ها دارد به سراغ عالم دین رفته‌ایم این‌گونه می‌گوید:” روزی را که امروزه مردم تجلیل می‌کنند به‌نام ولنتاین اصلا این روز در مذهب رومیان و مذهب عیسویان است ولنتاین نام یک راهب رومی است بعد از وی این روز ایجاد شده است، هرکسی‌که این روز را تجلیل می‌کند صراحتاً مخالفت با اصول قرآنی می‌کند. “

جوانانی‌که می‌خواستند ظاهرا با تجلیل از آن نمونه‌ای از مدرن بودن و عصری بودن را به نمایش بگذارند اما در اصل از آن به‌عنوان وسیله جهت تأمین غرایض جنسی و تمایلات نفسانی استفاده می‌کردند و زندگی، عزت و آبروی خیلی از دختران قربانی این رسم شد.

این رسم ناپسند با عرف و عنعنات کشور ما کاملا در تضاد بوده و هیچ جایگاهی در فرهنگ افغانستان ندارد.

پوهندوی دکتور رحیم‌الله زیرک، استاد پوهنتون کابل از این‌که چقدر تجلیل این‌روز در فرهنگ کشور ما جا دارد می‌گوید: “اگر به کلتور افغانی، فرهنگ اسلامی و شریعت نظر انداخته شود این موضوعی است که از نگاه کلتور و جامعه افغانی و شریعت در جامعه افغانی به‌هیچ صورت قابل تطبیق نیست. “

با این‌حال، شهروندان کشور نیز نفرت شان را در پیوند به تجلیل از این‌روز ابراز کرده و چنین می‌گویند.

اصحاب‌الدین رحمانی، عضو اکادمی علوم: “بخاطری بی‌بندباری و عیاشی دخترها و بچه‌ها این روز را به‌نام عاشقان تجلیل می‌کنند، اصلا این عشقی‌که مروج است شرعی نیست این فسق است. “

سید حسام‌الدین سعیدی، ماستر اقتصاد: “اگر بگویم از طریق ولنتاین را با هدیه گل و شیرنی با یک‌دیگر تجلیل می‌کنیم، بلکل حرام است و کدام جایگاهی در دین ما ندارد. “

نورآغا حافظ، شهروند کابل “به‌باور من ولنتاین زمینه فساد را مساعد می‌کند برای اکثر جوانان چه خانم‌ها باشد و چه مردها باشد، آن‌های‌که ولنتاین را تجلیل می‌کنند به‌نظر من کار خوبی نیست. “

اکنون‌که خوش‌بختانه دوران اشغال پایان یافته و نظام اسلامی در سراسر کشور حاکم شده است، تهاجم گوناگون دوران اشغال کاملا محو و آینده افغانستان به یک مسیر سالم در حرکت شده است.

به امید یک افغانستان مرفه و با ثبات!

شیرآغا شهزاد کاوه